Ο εμπνευστής της μεθόδου

Ο εμπνευστής της μεθόδου Ελληνογερμανικού Γλωσσικού Συσχετισμού Deutsch für Griechen είναι ο Στάθης Αργυροηλιόπουλος. Γεννήθηκε το 1927, ανήσυχη προσωπικότητα, ατίθασο πνεύμα, μεγάλωσε σε εποχές κοινωνικοπολιτικά πολύ δύσκολες. Μη βρίσκοντας ευνοϊκές συνθήκες εδώ για σπουδές, άρχισε να μαθαίνει γερμανικά με σκοπό να μεταναστεύσει στην Γερμανία, για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή.
Όντας ο ίδιος μαθητής γερμανικών άκουγε πολύ συχνά από τους δασκάλους του την συμβουλή «Ξέχνα τα ελληνικά! Προσπάθησε να σκέφτεσαι κατευθείαν στα γερμανικά!». Κι αναρωτιόταν: «πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει κανείς ως βάση τα γερμανικά, για να μάθει γερμανικά;», «πώς είναι δυνατόν να ξεχάσει κανείς τη μητρική του γλώσσα, το βασικό συστατικό της σκέψης του, προκειμένου να μάθει μια ξένη γλώσσα;». Αποφάσισε λοιπόν να ερευνήσει την γερμανική γλώσσα, να ανακαλύψει τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα ελληνικά και στα γερμανικά. Η έρευνα στον τομέα της σύγκρισης των δύο γλωσσών, είχε σαν αποτέλεσμα μια μέθοδο «μετασχηματισμού» των ελληνικών σε σωστά γερμανικά. Ο μαθητής με αυτή τη μέθοδο μπορεί να εκφράσει στα γερμανικά αυτό που νοιώθει στα ελληνικά.

Ο Στάθης Αργυροηλιόπουλος έφυγε από τη ζωή το 2013, σε ηλικία 86 ετών. Υπήρξε ένας σπουδαίος δάσκαλος, στο πέρασμα των δεκαετιών χιλιάδες ενήλικες μαθητές ωφελήθηκαν από την μέθοδο Ελληνογερμανικού Γλωσσικού Συσχετισμού, αλλά και από την αγάπη του για τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους, από την βαθιά του σκέψη και από την αισιόδοξη ματιά του προς το μέλλον.